House M

Minimal design in the refurbishment of a single-family house

The existing property is located within a 1980s public housing area in Sardinia.

The project aims to redefine the interior according to the owner’s new needs, and to improve the building so that it conforms to current regulations on plant design and energy saving. The two original units merge into one, with living area on the ground floor and sleeping area on the first floor.

Building materials have an excellent potential in terms of energy efficiency. Thick cellular concrete blocks finished with insulating plaster make up the new perimeter walls, while the exterior insulation system is made of extruded polystyrene foam panels. Transparent surfaces have aluminium and wood frames, triple glazing and double air chamber for low emissivity. The low-temperature floor heating system is co-powered by photovoltaic panels mounted on the rooftop.

Location

  • Sardinia

Years

  • 2011 - 2017

Assignment

  • Definitive project and working drawings, works supervision

Client

  • Private

Team

  • Luca Mereu and Alberto Licheri; collaborator: Ivana Cocco

Photo Credits

  • Renato Brotzu