Seat of the Justices of the Peace

A model of public real estate upgrading.

The general renovation works at the seat of the Justices of the Peace in Pordenone consist of upgrading, adapting, and providing accessibility to the building, and are funded by the Programma straordinario di intervento per la riqualificazione urbana e la sicurezza delle periferie dei comuni capoluoghi di provincia (Extraordinary intervention programme for the redevelopment and safety of suburbs in the capitals of province).

The 1950s building originally was a family assistance centre for ONMI, Opera Nazionale Maternità e Infanzia (Motherhood and childhood national assistance). In 1975, following the suppression of ONMI, the Municipality of Pordenone acquired the building and initially earmarked it for a baby day-care centre. Afterwards, it became the seat of the Justices of the Peace, functionally connected to the adjacent court.

The intervention includes the addition of a new main access, a lift block and public restrooms on the side facing the internal courtyard, the seismic retrofit, the upgrade to nearly Zero Energy Building (nZEB), the construction of a new external fire escape to comply with fire prevention regulations, and the new functional distribution of spaces, which better suits the needs of the offices.

Years

  • 2018 - 2021

Location

  • Pordenone, Friuli Venezia Giulia

Client

  • Municipality of Pordenone

Design team in charge

  • Mate Engineering, Stefano Santarossa, Seti 2.0 Ingegneria, Gino Lucchetta

Works supervision

  • Luca Mereu (on behalf of Mate Engineering)